.

Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Ανάμεσα στα χιλιάδες σκουπίδια του netflix εντοπίσαμε και μια ταινία που αξίζει να τσεκάρει κανείς, την πλατφόρμα (ή el hoyo), σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βάσκου Galder Gaztelu-Urrutia.
Η ταινία είναι ένα sci-fi horror που διαδραματίζεται σε ακαθόριστο χρονικό πλαίσιο με έναν άντρα που ξυπνά σε μια κάθετη, πυργοειδή φυλακή όπου βρίσκεται για άγνωστο λόγο. Μαζί του ένας συγκρατούμενος και στη μέση μια τρύπα.
Εκεί, μια φορά τη μέρα εμφανίζεται από τους από πάνω ορόφους μια πλατφόρμα γεμάτη φαγητό, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Πάνω της έχουν απομείνει μονάχα τα αποφάγια των προηγούμενων κρατουμένων, από τα οποία έχουν ελάχιστο χρόνο να φάνε ό,τι προλάβουν.
Κάνοντας ένα spoiler, πρόκειται προφανώς για κριτική του καπιταλισμού (κι ίσως όχι μόνο), αλλά είναι πρωτότυπη, σκηνοθετικά άρτια και διαθέτει κάποιο βάθος. Φυσικά οι πιο ψαγμένοι από εσάς θα πείτε ότι είναι μια μείξη/συνδυασμός/αντιγραφή του Das experiment (2001), του The Cube (1997), του The Circle (2017), του 1984 του Οrwell και του Snowpiercer (2014), από το σκηνοθέτη των Παράσιτων Bong Joon Ho. Επίσης πολλοί θα πουν ότι βασίζεται στο shock value και σε splatterιες για να κάνει εντύπωση, ενώ κατά βάθος είναι απλοϊκό κι ανερμάτιστο.
Από την άλλη όμως αν τα παράσιτα (ομολογουμένως καλή ταινία, αλλά όχι αριστούργημα) πήραν 4 όσκαρ, σίγουρα κι η πλατφόρμα αξίζει μια θέαση.