.

DAS EXPERIMENT

Διήρκεσαν χρόνια οι κάθε είδους αυταπάτες για την απογείωση της ποιότητας ζωής (οικολογικό κίνημα, τεχνολογία κλπ) αλλά έφτασε μια μόνο εβδομάδα για να επιστρέψουμε στην εποχή των σπηλαίων.
Δεν σχολιάζω καν το πόσο χαζά, φασιστικά, αντιδημοκρατικά, παράνομα, αντισυνταγματικά είναι τα μέτρα, με τον τρόπο και τη σειρά που τα πήρε η κυβέρνηση, ούτε θα μπω στον κόπο να παρομοιάσω το Μητσοτάκη με τον Παπαδόπουλο γιατί οι ομοιότητες είναι τόσο προφανείς που θα δυσκολευόμουν να βρω τις όποιες διαφορές.
Θα σχολιάσω όμως τον απόλυτα θεαματικό τρόπο που μια παγκόσμια έστω, επιδημία έστω, γρίπης ή πνευμονίας έστω, με κάποια μικρή (ναι μικρή, πέρσι πέθαναν 1,3 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως από τροχαία και να μην αναφέρω καν πόσα εκατομμύρια από άλλους ... ιούς) κατέληξε να μεθοδευτεί ώστε να μεταλαμπαδεύσει ως κοινωνικό πρόταγμα ότι η ζωή είναι μια αχρείαστη πολυτέλεια, σημασία έχει πια η επιβίωση.
Άσκοπη μετακίνηση χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό και το επιτελείο της προπαγάνδας το σύνολο του βίου, με εξαιρέσεις τα κατοικίδια και το γαμημένο jogging.
Θα σχολιάσω επίσης το πως σε μια εβδομάδα παράνοιας καταλήξαμε οι άλλοι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται ως δυνητικοί ασθενείς, μιάσματα και πιθανοί φορείς (βλ. πανούκλα του Καμύ), πως απογυμνώθηκε ο βίος μας σε κουτάκια δραστηριοτήτων, επιτρεπόμενων ή μη, σε ένα κρατικό υπολογιστικό πρόγραμμα, και πως με αφορμή έναν αόρατο εχθρό εισάγατε τον πλέον αφηρημένο, εμφύλιο πόλεμο και διαρκείς και μόνιμες καταστάσεις ανάγκης κι εκτάκτων συνθηκών. Το πως καταργήσατε τον χρόνο τον ίδιο, παύοντας τη μεταβολή που αποτελεί την ουσία της ίδιας της ζωής.
Οι κυβερνήσεις, στη στροφή και μετάλλαξη αυτή του καπιταλισμού, παίζουν το παιχνίδι του φόβου για να κάνουν το δικό τους κοινωνικό τους πείραμα και τους βγήκε υπερβολικά εύκολα.
Υπερβολικά εύκολα γιατί ήδη η κοινωνία των φοβικών, μισαλλόδοξων, ρατσιστών, δουλοπρεπών, αμόρφωτων, θρησκόληπτων, ψυχωτικών, ανίκανων για αυτοπραγμάτωση υποκειμένων αυτό επιθυμεί σε αυτή τη στροφή της ιστορίας: την αποστασιοποίηση, το θάνατο του εγώ, τον ετεροπροσδιορισμό από ένα καθαρά οργουελικό, πατερναλιστικό κράτος.
Μπορείς πλέον να αισθανθείς χρήσιμος για το κοινωνικό σύνολο απλά καθήμενος στον καναπέ σου και μη κάνοντας τίποτα, χαζεύοντας την τηλεοθόνη του κράτους.
Ευθαρσώς τα είπε ο πρωθυπουργός και το δακρυσμένο πουλέν του, ο Τσιόδρας. Ο περιορισμοί δεν είναι κατάλυση του Συντάγματος, είναι κατάθεση σεβασμού στο σύνολο, άτομο και σύνολο είναι πλέον ένα, ζητάμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Τι θράσος!
Τα μέτρα θα "χαλαρώσουν" σταδιακά και θα επαναφερθούν με διάφορες διακυμάνσεις, εκφάνσεις κι αφορμές. Όταν όμως επιτραπεί να κυκλοφορούμε και πάλι "ελεύθεροι", θα σας περιμένουμε.
Θα σας περιμένουμε γιατί μας επιρρίψατε την ευθύνη σας για τις ελλείψεις της δημόσιας υγείας την ίδια στιγμή που προσλαμβάνατε ακόμα περισσότερους μπάτσους.
Θα σας περιμένουμε γιατί πάνω από όλα μας ξεγυμνώσατε ηθικά, συναισθηματικά, ψυχικά και μας στρέψατε τον ένα ενάντια του άλλου.
Θα σας περιμένουμε γιατί μας στερήσατε την ανθρώπινη υπόσταση, καταντώντας τη ζωή μας στατιστικό μέγεθος και ένα απλό βιολογικό φαινόμενο τύπου ναι ή όχι.
Κλείστε τα μάτια να τελειώσει εφιάλτης...
Ανοίξτε τα τώρα!
Ουπς, τελικά δεν ονειρεύεστε...