.

ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ Η ΣΟΥΗΔΙΑ;

Είναι γνωστό το επιχείρημα περί επιπέδωσης της καμπύλης, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί υπερβολικά το σύστημα υγείας και για τον περιορισμό των θανάτων των νεκρών.
Ας δούμε όμως κατά πόσο ισχύει κι αυτό, σύμφωνα με στοιχεία από το MIT technology review.

Το πρώτο διάγραμμα δείχνει τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες των κοινωνικών περιορισμών και του social distancing. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι οι περιορισμοί επιπεδώνουν την καμπύλη. 
Προσέξτε ωστόσο ότι όσο και να την επιπεδώσουν παραμένει πολλές φορές πάνω από την αντοχή των συστημάτων υγείας. 


Το δεύτερο διάγραμμα δείχνει τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες των περιορισμών.
Συγκεκριμένα, οι χώρες που δεν κάνουν τίποτα, έχουν μεν επιβαρύνει διπλά το σύστημα υγείας, από την άλλη όμως έχουν ξεμπερδέψει με τον ιό ως τον Αύγουστο του 2020, χωρίς να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα τον κοινωνικό κι οικονομικό τους ιστό, καθώς θα έχει πια επέλθει η ανοσία γενικού πληθυσμού (μόλυνση του 60-80% του πληθυσμού με συνέπεια να μη μπορεί πλέον να εξαπλωθεί).
Από την άλλη οι χώρες που επιλέγουν συστήματα περιορισμών δεν ξεμπερδεύουν με τον ιό πριν τον Ιανουάριο του 2021, επιβαρύνοντας μεν κατά το ήμισυ το σύστημα υγείας, αλλά με όλες τις κοινωνικοικονομικές επιπτώσεις της επιλογής τους αυτής.
Φυσικά οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις πέρα από τα άλλα δεινά συνεπάγονται και μακροπρόθεσμα έμμεσους θανάτους από τον ιό.


Από το τρίτο διάγραμμα προκύπτει ότι σε αντίθεση με ότι νομίζουν μερικοί (2 άντε 3 μήνες καραντίνα και τελειώσαμε), τα συστήματα περιορισμού θα διατηρηθούν (σε μικρότερο βαθμό, αλλά περιοδικά, μπαίνοντας στην "κανονικότητα" της ζωής) για 18 μήνες, μέχρι το Νοέμβριο του 2021.
Γιατί κάπου τότε αναμένεται το εμβόλιο...
Φυσικά, η αφοριστική απάντηση σε όλα αυτά θα είναι ο δήθεν ανθρωπισμός του τύπου "ούτε μια ανθρώπινη ζωή χαμένη".
Αλήθεια; Που ήσασταν χωμένοι εσείς που τα λέτε αυτά όταν το 2017 έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία σε μια σεζόν 25.000 άτομα από κοινή γρίπη;;
Που ήσασταν εσείς όταν κάθε χρόνο 650.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από κοινή γρίπη;
Ας ονομάσουμε ανθρωπισμό τον κοινωνικό αποκλεισμό σκέφτηκαν τα πονηρά μυαλά της δεξιάς.
Κι η "αριστερά" δεν τολμά να ορθώσει ανάστημα, μη τυχόν και κατηγορηθεί για "ανευθυνότητα"...
Σας έπεισαν οι φιλοχουντικοί ότι παλεύετε για τους γέροντες, για να πετύχουν τη μεταστροφή/μετάλλαξη του καπιταλισμού σε ένα μιλιταριστικό, ολοκληρωτικό πλαίσιο υπηκόων και "πειθαρχημένων στρατιωτών", που μετά χαράς υπογράφουν νέα κοινωνικά συμβόλαια που τους οδηγούν στην απόλυση, στην ανεργία, σε μειωμένους μισθούς, σε μειωμένα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και στην οικονομική, συναισθηματική και ψυχική απογύμνωση κι εξαθλίωση.
Κι αυτό αξίζει για τον ολοκληρωτισμό παρά το προφανές οικονομικό κόστος.
Και τι απαντούν οι "χαζοί Σουηδοί", που αντιμετωπίζουν χαλαρά τον ιό, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς υπερβολές;
Εμείς οι Σουηδοί πλένουμε τα χέρια μας, κρατάμε αποστάσεις και περιορίζουμε τις επαφές με ηλικωμένους άνω των 70.
Ήταν τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί αυτό;
Ναι, ξέρω τι θα πείτε. Δείτε πόσα κρούσματα έχει η Σουηδία.
Έχει 366 κρούσματα ανά 1.000.000 πληθυσμού.
Μα κι ο Τσιόδρας το Σεπτέμβρη διατηρούσε ακόμα αυτή την κοινή λογική (πριν τον στρατεύσουν στον πόλεμό τους), μιλώντας προφητικά για κάποιον επερχόμενο ιό και συγκρίνοντας τον κι ο ίδιος ευθέως με την κοινή γρίπη.