.

Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΩΣ ΑΥΤΟΒΟΥΛΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ

Αυτές τις μέρες θυμόμαστε πως γεννάται ο φασισμός.
Ο φόβος γεννά τον φασισμό.
Κι είναι ο ίδιος είτε πρόκειται για κάποιον που επιχειρεί να βουλιάξει βάρκα με έγκυο πρόσφυγα είτε για κάποιον που καταρρέει μπροστά στο μεγιστοποιημένο από τη δικτατορία του θεάματος “τέρας” ενός ιού.
Σε μια χώρα που επέδειξε από την αρχή το μέγεθος της θρησκοληψίας της με διακεκριμένους λοιμωξιολόγους να ισχυρίζονται ότι η θεία κοινωνία είναι προστατευμένη από τον ιό χωρίς να διαγράφονται αυτοστιγμεί από τον ιατρικό σύλλογο, περάσαμε σε χρόνο ρεκόρ από την παραδοσιακή για εμάς δικτατορία της θρησκείας στον ολοκληρωτισμό των στατιστικών μοντέλων και της επιστημονικότητάς τους.
Ο νέος θεός θα είναι αναλυτής στατιστικών μοντέλων προσομοίωσης.
Αφήστε κατά μέρος τον φόβο και τις σε μεγάλο βαθμό ανόητες προφυλάξεις κι αναρωτηθείτε.
Σε μια εποχή που το φορντικό μοντέλο κι ο καπιταλισμός καταρρέει επειδή ο μικροαστός μπούχτισε να βλέπει σειρές στο νετφλιξ κι έχει καταντήσει υπερβολικά χαζός κι ανήμπορος πια σωματικά και ψυχικά να παράγει αποτελεσματικά η Κίνα δείχνει το δρόμο.
Αφού οι μισθοί συρρικνώνονται κι η κατανάλωση δεν μπορεί πια να κρατήσει ευχαριστημένο τον ψυχικά άρρωστο μικροαστό το νέο μοντέλο ελέγχου του πληθυσμού είναι το πρόταγμα συλλογικών ιδεωδών (δημόσια υγεία, εθνική κυριαρχία) σε βάρος κάθε έννοιας ατομικής ελευθερίας κι υπόστασης. Γίνε Κινέζος, γίνε μυρμήγκι.
Δεν είναι αστείο ότι σε μια καπιταλιστική χώρα η λύση που προκρίθηκε είναι ο αποκλεισμός της πλειοψηφίας από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής κι οικονομικής δραστηριότητας κι όχι ο αποκλεισμός μόνον της τρίτης ηλικίας που είναι πιθανό να νοσήσει σοβαρά;
Είναι λογικό να κλείνουν κομμωτήρια και τα παιδιά μας να επιβάλλεται ηθικά να παίζουν μόνα τους στις πλατείες; Βέβαια από καιρό έπαιζαν μόνα τους στις πλατείες, αφού οι γονείς τους τα έχουν εκπαιδεύσει να μην παίζουν με άλλα παιδιά…
Δεν θα ήταν πιο λογικό να πούμε ότι οι γέροι μένουν στα σπίτια τους, τους ψωνίζουμε και δεν τους πλησιάζουμε για 2 εβδομάδες;
Γιατί έπρεπε να έρθει μήνυμα στο κινητό με ήχο από δυστοπική ταινία και να κάνει διάγγελμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός κι όχι υφυπουργός υγείας;
Γιατί την εποχή του ξεσπάσματος του Η1Ν1 που ήταν περισσότερο σοβαρός αφού έπληττε και νέους δεν έγινε τίποτε από όλα αυτά;
Ήταν αναγκαίο να γίνει αυτό.
Για να εμπεδωθεί από τον ψυχικά διαταραγμένο κι ευάλωτο μικροαστό ότι πλέον οι αποφάσεις που θα παίρνονται από την κρατική μηχανή για λογαριασμό μας δεν θα έχουν κανένα φραγμό και θα επεκτείνονται αν χρειαστεί και στο συνταγματικά κατοχυρωμένο σκληρό πυρήνα ανάπτυξης της προσωπικότητας.
Αν μια απαγόρευση τύπου απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 3 ατόμων βρει αρχικά ηθικό έρεισμα με τον καιρό μεταλλάσσεται και σε νόμο.
Κι όσοι το αμφισβητείτε περιμένετε να δείτε σε μερικές μέρες και την απαγόρευση κυκλοφορίας που έρχεται.
Κι όσοι θεωρείτε ότι είναι μέτρα των ημερών και μόνο περιμένετε να διαπιστώσετε μεσοπρόθεσμα τον ιό του νέου τύπου σταλινικού καπιταλισμού να εισβάλλει στα μυαλά και στα σπίτια σας.
Σιγά σιγά, με τον κάθε Ευαγγελάκο να σας πιπιλάει το μυαλό αναμασώντας τις ίδιες υπερβολές, ανακρίβειες και κινδυνολογίες, όπως ακριβώς ένας γονιός επιβάλλει τη βλακεία του στο τρίχρονο παιδί του.
Θα δούμε σε 2 μήνες πόσοι αριστεροί θα βγουν να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση της δημόσιας υγείας, ενώ αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί τίποτα απλά γιατί δεν υπάρχουν αρκετές κλίνες ΜΕΘ (αλλά για κάποιο λόγο αυτό είναι δική μας ευθύνη κι όχι του Κράτους).
Ακόμα κι η σοσιαλδημοκρατία δεν τόλμησε να αποδομήσει την έννοια της δημόσιας υγείας σε τέτοιο βαθμό που να μεταθέτει την ευθύνη για αυτήν στο άτομο…
Κίνα και Βόρεια Κορέα είναι η νέα φάση μετάλλαξης ενός καταρρέοντος συστήματος που ενσωματώνοντας το εναλλακτικό υπό τη μορφή του χιπστερισμού (δίαιτα, γυμναστική, χούμους, πιλάτες κλπ) θα καθορίσουν δεσμευτικά τις ατομικές προτιμήσεις ανάγοντας τις σε συλλογική ευθύνη για το καλό του κοινωνικού συνόλου (βλ. πρόσφατη ιστορία με το κάπνισμα).
Και φυσικά αυτό μόνο η αρχή. Για τη συνέχεια δείτε τι γίνεται ήδη στην Κίνα (πιλοτική εφαρμογή καμερών τύπου big brother σε πόλεις εκατομμυρίων) ή διαβάστε William Gibson, William Burroughs ή απλά το 1984. Ή στην τελική δείτε black mirror στο συστημικό νετφλιξ.

Η απλή απαγόρευση οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των λόγων και η φαινομενική καταστολή δεν μπορεί να υπάρξει, αν το ίδιο το υποκείμενο δεν ενσωματώσει στη δική του λειτουργία την αυτόβουλη υποταγή στον κανόνα ή αργότερα στον νόμο (Michel Foucault)