.

ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ

Από σήμερα Πέμπτη 19/3/2020 απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με τη συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1000 ευρώ ανά πρόσωπο.
Το άρθρο 11 του Συντάγματος προβλέπει το αρχαιότερο δικαίωμα συλλογικής δράσης στο ελληνικό συνταγματικό δίκαιο, το δικαίωμα της συνάθροισης, του οποίου η άσκηση ορθά μεταφράζεται σε δημόσια συμμετοχή στις διαδικασίες σχηματισμού πολιτικής βούλησης της εξουσίας. 
Μετά το χουντικό διάταγμα απαγορεύσεων καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν έφερε προς ψήφιση εκτελεστικό νόμο, αφήνοντας διευρυμένα τα όρια του δικαιώματος.
Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου αποπειράται μετά από 45 χρόνια δημοκρατίας να προβεί σε ρυθμίσεις-περιορισμούς, εισάγοντας αμφίβολης συνταγματικότητας νεωτερισμούς.
Το Σύνταγμα (άρ. 11) επιβάλλει περιορισμούς μόνο σε δύο περιπτώσεις με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής: α) αν επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και β) αν σε ορισμένη περιοχή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.
Το πλέον αδιανόητο είναι ότι, ενώ το χουντικό διάταγμα προέβλεπε καταλογισμό ευθυνών μόνο στους ομιλητές και τον οργανωτή σε περίπτωση πραγματοποίησης απαγορευμένης συνάθροισης, το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη προβλέπει ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα για οποιονδήποτε συμμετέχει σε απαγορευμένη υπαίθρια συνάθροιση.
«Η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, επί της αρχής, φέρεται να επιδιώκει τη διασφάλιση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι “εντός ενός θεσμικού πλαισίου λογικής”.
Ο επαναπροσδιορισμός του πλαισίου της λογικής από τον ύστερο κοινό νομοθέτη μόνο ως θεσμική αναίδεια μπορεί να εκληφθεί».

Πηγή και περισσότερα στο: efsyn.gr